farebný šalát

Sú tmavé potraviny liečivé?

Takáto jednoduchá kauzalita vo všeobecnosti určite neplatí. Existuje však množstvo potravín, pre ktoré je tento vzťah naozaj pravdivý. A taktiež platí, že každá farba môže byť liečivá.

Farebné zdravie

Pri niektorých potravinách môžeme vidieť, že farba prezrádza ich liečivý účinok, chuť a obsah konkrétnych vitamínov a minerálov. Skvelou ukážkou je ovocie a zelenina.

Farebný zeleninový šalát
  1. Červené ovocie a zelenina (maliny, jahody, červené ríbezle, červené hrozno, čerešne, višne, paradajky, červená kapusta, červená cibuľa, cvikla…) má nálepku „tie proti rakovine“ a niečo na tom bude. Veľa z nich totiž obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, červené farbivo lykopén, betakarotén a antioxidanty, ktoré dohromady pôsobia na našu imunitu naozaj pozitívne.
  2. Tmavé ovocie a zelenina (černice, čierne ríbezle, čučoriedky, čierna reďkev…) je okrem vyššieho obsahu vitamínu C aj koncentrovaným zdrojom flavonoidov, ktorých silu neradno opomínať. Flavonoidy sú mocnými bojovníkmi proti zápalom, vírusom a osobnými strážcami našich buniek, ku ktorým nepustia žiadnu zákernú škodlivinu z vonkajšieho prostredia.
  3. Oranžové ovocie a zelenina (mandarínky, pomaranče, grepy, broskyne, marhule, melón, mango, mrkva…) sú zas nabité veľkou dávkou betakaroténu, ktorý je taktiež známy ako silný antioxidant a patrón našej imunity.
  4. Zelené ovocie a zelenina (pór, kel, hrášok, fazuľa, šalát, brokolica, uhorka…) vás okrem vizuálneho upokojujúceho efektu (zelená predsa ukľudňuje ☺) potešia aj svojim vysokým podielom kyseliny listovej. Tá má silné detoxikačné účinky, má na starosti tvorbu a obnovu buniek vo vašom tele a je verným spoločníkom každej tehotnej ženy.

Čierne zdravie v ovocí a zelenine

Vráťme sa však k tmavým potravinám, predovšetkým k ovociu a zelenine a ukážme si najvýznamnejších stúpencov čiernej farby. Tmavým zlatom už v dnešnej dobe dávno nebýva označovaná len ropa, skutočné „tmavé zlato“ predstavujú pre mnohých ľudí zdraviu prospešné potraviny.

Medzi tmavé potraviny patrí aj hrozno
Medzi tmavé potraviny patrí aj hrozno

Existuje veľa druhov tmavého ovocia a zeleniny, ktoré by nám našu hypotézu o ich liečivosti potvrdili. Áno, aj také čudesnosti ako čierna moruša či čierna mrkva. Pozrime sa na tie „naj“ kúsky – najsilnejšie, najzdravšie a najliečivejšie.

Černice – predlžovačky života

Doteraz sa nevie, odkiaľ vlastne tento tŕňmi obrnený ker pochádza. Čo sa ale vie, je to, že ostružina černicová je naozajstný „čierny kúzelník“. A že z misky plnej černíc si treba vyberať vždy tie najtmavšie a najsladšie… Tento malý tmavočervený zázrak obsahuje veľké množstvo polyfenolov, flavonoidov, karoténov, vlákniny a vitamíny C, B, A, E a K, draslík, horčík a železo – táto kombinácia je však určená len tým, ktorí chcú starnúť pomalšie. Černice chránia proti voľným radikálom, odbúravajú nervozitu a stres a sú účinné aj pri liečbe hnačky. Sú vhodným doplnkom stravy pri chudnutí – urýchľujú trávenie a napomáhajú zbaviť sa prebytočného tuku.

Černice čistia krv, takže ak sa chystáte nasadiť si detoxikačnú kúru, určite na ne nezabudnite. Sú protirakovinového vyznania a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam. Ak ste prechladli alebo máte chrípku, siahnite po čerstvých černiciach alebo šťave z nich. Netreba však zabúdať aj na černicové lístky. Tie obsahujú veľa trieslovín a čaj z nich dokáže poriadne zatočiť so zachrípnutím či kašľom.

Čučoriedky – efektívni „hnačkobijci“

Vďaka modrému farbivu myrtilínu sú čučoriedky skutočným malým zázrakom – už len samotná táto látka dokáže ľudské telo chrániť pred rakovinou, podporiť obranyschopnosť organizmu a zlepšiť trávenie. Mnohí z nás vedia, že títo malí modrí „hnačkobijci“ dokážu človeku naozaj pomôcť v časoch ťažkých tráviacich problémov.

Chystáte sa posunúť ručičku váhy smerom nadol alebo si spraviť detox? Čučoriedky vám budú skvelým pomocníkom – podporujú spaľovanie tukov a zrýchľujú metabolizmus. Okrem toho dokážu liečiť aj rôzne kožné ochorenia, pôsobia protizápalovo a podporujú hojenie rán. Čo sa možno o čučoriedkach málo vie, je to, že silno konkurujú mrkve – zlepšujú zrak a sú vhodné pre unavené „počítačové“ oči.

Čierne ríbezle – bomba na vitamín C

Toto tmavé bobuľové ovocie je plné vitamínu C a že má teda silu! Hovorí sa, že „tie čierne“ chutia ľuďom najmenej. Ale i to, že sú najzdravšie (v porovnaní s červeným a bielym variantom majú viac vitamínu C a rutínu). Pravidelná konzumácia dokáže posilniť imunitu a keďže sezóna je krátka, netreba sa brániť aj iným formám (sušené ríbezle, šťava, sirupy…).

Tak ako čučoriedky, aj čierne ríbezle pomáhajú v boji s hnačkou a dokážu uviesť trávenie opäť do normálneho chodu. Sú močopudné a používajú sa pri zápaloch močových ciest. V zime dokážu uľaviť pri prechladnutí, teplotách a zápaloch dýchacích ciest. Anemikom zas dvíhajú hladinu železa v krvi, alergikom pomáhajú prekonať ich problémy. A dámy, okrem toho, že čierne ríbezle sa vďaka fytoestrogénom starajú o vašu hormonálnu rovnováhu, je tu i bonus pre krásu – menej lámavých nechtov, krajšia pokožka bez akné a pevnejšie vlasy.

Čierna jarabina – kráľovná antioxidantov

Vidíte aj vy všade naokolo výrobky z arónie? Aróniové bionápoje, vína, džemy, aróniový sirup, čaj z arónie, zaváraná arónia či tyčinka s aróniou. Zdá sa, že arónia zaplavila trh a silno konkuruje chia semienkam, goji či ďalším tzv. superpotravinám. S jej užívaním sa nestanete nesmrteľným, liečivé účinky jej však nemožno odoprieť. Možno to ani netušíte a jarabina čierna vám rastie rovno pod oknami. Trpkú chuť ukrytú v hrubých šupkách môžete zmierniť kombináciou so sladším ovocím.

Čo teda dokážu tieto nenápadné bobule? Nie nadarmo si jarabina vyslúžila pomenovanie „kráľovná antioxidantov“ – bojuje proti voľným radikálom a posilňuje imunitný systém. V prípade, že patríte do skupiny anemických „bledúľ“, určite po nej siahnite, je totiž nabitá železom. Znižuje cholesterol, stará sa o vaše srdcia a pomáha aj pri žalúdočných problémoch. Reguluje krvný tlak, zlepšuje pamäť a pomáha pri silných migrénach. Málo? Pomáha pri liečbe cukrovky, rakoviny, bronchitídy či Parkinsonovej choroby. Ako sme napísali, arónia je kráľovná…

Čierna reďkev – štipľavý liečiteľ pečene

Čo nám najmenej vonia, to je nazdravšie – to platí aj v tomto prípade. S chuťou si k chlebíku zahryzkávame rozkošné malé červené reďkovky, málokto však siahne po ich silnejšej alternatíve. Čierna reďkev obsahuje veľké množstvo silíc, ktoré majú antibiotické, antibakteriálne a protiplesňové účinky. Vďaka nim je naozaj poriadne ostrá. S láskou sa stará o našu pečeň, pomáha pri bolestiach hlavy a zápaloch močových ciest. Ak potrebujete naštartovať a posilniť telo i ducha, nevynechávajte ju zo svojho jedálnička. Táto na prvý pohľad obyčajná a na prvý hlt čertovsky štipľavá a aromatická zelenina dokáže účinne zabojovať proti celkovej únave a poriadne vzpružiť organizmus.

Baklažán – spoločník pri chudnutí

Niektorými ospevovaný, inými odsunutý na druhú koľaj (alebo minimálne na okraj taniera). Z baklažánu jednoducho vykúzlite zdravé ľahké jedlo, pomáha pri chudnutí a zlepšuje trávenie. Varenie, pečenie, grilovanie, výber je len na vás. Tmavofialová zelenina plná vody (okolo 90 %) pôsobí antibioticky, podporuje imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti rakovine a srdcovocievnym ochoreniam. Vláknina, vápnik, draslík, železo, horčík, fosfor, zinok, mangán, vitamín A, B, C, E, K, betakarotén, nech sa páči.

Ďalšie čierne poklady

melasa

Ako môžete vidieť, množstvo zástupcov zdravých tmavých potravín je možné nájsť v ovocí a zelenine. Nesmieme však zabudnúť, že tmavé potraviny prospešné pre naše zdravie (odmysliac napr. od zdravých celozrnných pečív, cestovín či natural ryže) môžeme nájsť aj v iných sférach. Skúste napríklad tieto čierne poklady:

  • Čierny sezam – semiačka (pre niekoho dekoratívne) pomáhajú s liečbou anémie, osteoporózy a depresií. Ako hovorí staré príslovie: „Po sezame chudí silnejú a tuční chudnú.“
  • Čierna divoká ryža – jej otruby obsahujú viac antioxidantov než samotné čučoriedky.
  • Čierna fazuľa, sója a šošovica – tmavé strukoviny sú plné železa, vlákniny a chránia pred rakovinou.
  • Melasa – vitamínmi a minerálmi nabitá „vylepšená verzia“ cukru. Výťažok z cukrovej trstiny sa správa na rozdiel od iných sladidiel neutrálne až zásadito.
  • Čierna quinoa – „matka všetkých obilnín“, ako ju nazývali Inkovia. Bezlepková alternatíva za klasické prílohy s nízkym glykemickým indexom a jemnou orieškovou chuťou je výživovou bombou plnou kvalitných bielkovín.
Vino C® – OPC (koncentrát z hroznových jadierok) – 120 kapsúl

Polyfenoly a prírodný vitamín C

V našom portfóliu nájdete VINO C® – OPC – jedinečnú kombináciu prírodného vitamínu C z prášku čerešne Acerola a polyfenolov z koncentrátu hroznových jadierok.

+ Antioxidačné pôsobenie a protizápalová aktivita.
– BIO kvalita (DE-ÖKO-005).
+ Bez lepku a laktózy, vhodný aj pre vegánov.

Viac informácií
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Novinky a tipy do vašej schránky

Nakupujte výhodne a žite zdravšie