Soľ je hlavnou zložkou krvnej plazmy, lymfy, medzibunkovej tekutiny a tiež plodovej vody. Udržuje krvný tlak a acidobázickú rovnováhu. Mnoho procesov v tele na nej závisí, a preto záleží, aký typ soli jeme.

Soľ je hlavnou zložkou krvnej plazmy, lymfy, medzibunkovej tekutiny a tiež plodovej vody. Udržuje krvný tlak a acidobázickú rovnováhu. Mnoho procesov v tele na nej závisí, a preto záleží, aký typ soli jeme.
Hlavnou účinnou látkou citrónov je vitamín C, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu a chráni nás pred infekciami. Podľa mnohých výskumov konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C znižuje riziko srdcových ochorení a infarktu. Aké ďalšie zaujímavé fakty o citróne vieme?
Kapusta v surovom stave obsahuje dôležité živiny ako vitamín C a enzýmy. Ak hľadáte spôsob ako si ju dopriať v surovom stave a neprísť o živiny, vyskúšajte tento recept.
Zelené smoothie nápoje skrývajú v sebe množstvo živín, vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Pripravíme si ich zmixovaním ovocia, listovej zeleniny a byliniek.
Výborné a chutné jahodové tahini, ktoré pripravíte jednoducho a rýchlo. Môžete ho použiť ako alternatívu nutely alebo ako náplň do palaciniek.
Na 4 porcie potrebujeme: V hrnci rozpusťte maslo. Do masla hoďte zemiaky, cibuľu a pór. Podľa chuti osoľte a okoreňte a poduste prikryté približne 10 min. Prilejte vývar a keď začne vrieť, znížte teplotu a pridajte žihľavu. Povarte pár minút a vlejte smotanu. Nakoniec rozmixujte v mixéri na hladkú kašu. Podávajte ešte teplé.
Rafinovaný cukor je nielen najsladší jed, ale aj návyková droga. Keď ho jeme vo väčších množstvách, začneme na ňom byť závislí a túžiť po ňom podobne ako je to v prípade nikotínu a alkoholu. Ponúkame niekoľko tipov, ako znížiť chuť na cukor.
Nadváha a priberanie sú často spôsobené prekyslením organizmu. Dôvod, prečo priberáme a prečo majú rôzne diéty za následok „jojo efekt“ je, že sa dostávame do stavu prekyslenia. Mnohé diéty priamo vedú k prekysleniu a hneď, ako má naše telo možnosť, zhodené kilá naberie naspäť. Pozrime sa na to, ako schudnúť pomocou zásaditej stravy.
Ľudské telo sa zbavuje prebytočných kyselín prostredníctvom obličiek, vylučovacej sústavy, vydychovaním cez pľúca a potením cez pokožku. Tieto prirodzené detoxikačné procesy môžeme podporiť rôznymi spôsobmi.
Kyselinotvorné potraviny sú také, ktoré v tele pôsobia prekysľujúco. Každý človek je iný, no všeobecne sa odporúča jesť 20 – 25 % kyselinotvorných potravín, zvyšok by mala pokryť zásaditá strava. Najviac kyselinotvorné potraviny sú cukor, mäso, pasterizované mliečne výrobky a syry, výrobky z bielej múky, alkohol a káva.